Események

Nincsenek események.

A projektről

Jánossomorja Város Önkormányzata 2021. 04. 22-én, a Föld napján elindította a Zöld Jánossomorja programot. Ennek célja, hogy városi, helyi közösségi szinten tehessünk minél többet környezetünk megóvása érdekében. Hitet teszünk a mellett, hogy a zöld szemlélet, a környezetvédelem része kell hogy legyen a városi mindennapoknak, a város működésének.

A program egyik pillére a város környezetvédelmi stratégiájának megalkotása, illetve ezen dokumentum célkitűzései szerint való városvezetés és városfejlesztés, amely elengedhetetlen feltétele Jánossomorja biztos jövőjének.

A program másik pillére a helyi aktív civilek összefogása, közösségi oldal működtetése, illetve szemléletformálás.  A Zöld Jánossomorja közösségi oldalon szeretnénk összefogni magánszemélyeket, szervezeteket, akik szeretnének tenni környezetünkért. Segítjük ötleteiket, programjaikat, illetve saját programjainkban, kezdeményezéseinkben is számítunk rájuk! Fontosnak tartjuk a helyi fiatal generáció szemléletformálását, és az ő környezetvédelmi céljaik programba való bevonását egyaránt.

Első projektünk a programon belül a szemetelés elleni kampány. Évek óta megdöbbentő állapotok uralkodnak az illegális hulladéklerakás téren, nemcsak a szemét, hanem az emberi felelőtlenség megdöbbentő állapota. E felelősségre, a szülőföld szeretetére szeretnénk felhívni a figyelmet: „Ez a föld is a hazád! Ne szemeteld össze!” feliratú táblákat helyezünk ki a város környéki sétautakhoz, kirándulóhelyekhez, parkokhoz a Zöld Jánossomorja program részeként, civil barátaink segítségével.

A kampány Zöld Jánossomorja oldalon megtalálható emblémáját pedig mindenki megoszthatja, népszerűsítheti, aki magáénak érzi ezt a gondolatot! „Ez az én városom, az én hazám. Nem szemetelek!”

 

Nyílt levél a névtelen szemetelőhöz

Amikor eldobtad, eszedbe jutott, hogy hova esett?
Amikor átutazol a városon és az ablakon át kihajítod a szemetet az árokpartokra, eszedbe jut, hogy ez a föld is a hazád? Az anyafölded, amiért elszorul a torkod, ha a Himnuszt énekled!
Amikor helyiként kiviszed a hulladékodat egy eldugott fasorba, egy kirándulóhelyre, hogy a lombok eltakarják, eszedbe jut, hogy az a föld is a hazád, a városod? A családod múltjának és jövőjének földje. Amin kívül a nagy világon nincsen számodra hely. Ami messzeringó gyerekkorod világa, és amely hantjával takar.
Eszedbe jutott?
Hát ne szemeteld össze!
Ha idáig el tudtad vinni, még egy kis ideig vidd tovább, egészen egy kukáig! Nem lesz olyan fárasztó, hidd el! Ezzel nemcsak a környezeted, hanem saját magad is jobbá teszed!
Ebben a városban egyre többen gondolják így!
Legyél Te is velünk!

Köszönjük!
Jánossomorja Város Önkormányzata
2021. 04. 21.