A 2017-es esztendőt történelmi sikernek könyvelheti el a kisváros, hiszen még soha nem szerzett ennyi pályázati támogatást. A „Belterületi kerékpárút építés Jánossomorján” tárgyú TOP-3.1.1.-15-GM1-2016-00015 azonosító számú projekt a Terület- És Településfejlesztési Operatív Programból 348 millió forintot nyert a TOP-3.1.1-15 Fenntartható települési közlekedésfejlesztés pályázatán.

 

Jánossomorján hamarosan több mint 4,3 km kerékpáros létesítmény fog épülni és kitáblázásra kerül további 1,1 km kerékpározásra ajánlott útvonal. Már elkészült a Kerékpárforgalmi Hálózati Terv, amit a Nemzet Fejlesztési Minisztérium Tervzsűrije is jóváhagyott. Az engedélyezési terv és a kiviteli terv is elkészült számos egyeztetés alapján. A jogerős építési engedély birtokában 2018. májusában megindult a közbeszerzési eljárás a kivitelezésre. A tervezett teljesítési határidő a megvalósításra: 2018. október 31. A projekt zárás tervezett határideje: 2019. október 31.

2018 rekordév lesz a hazai kerékpárút fejlesztésben – ehhez csatlakozik Jánossomorja is amint megkezdődik az építés.  Óriási siker ez, hiszen több évtizedes vágya a településnek a kerékpárút, ami a távlati tervek szerint bővíthető Andau és Mosonmagyaróvár irányába egyaránt. Az önkormányzat természetesen tovább dolgozik azért, hogy az országhatárig és Mosonmagyaróvárig is elérjen a kerékpáros úthálózat, fellendüljön a kiránduló-turizmus és növekedjen a városban lakók, közlekedők biztonsága.

A távlati célok közt szerepel a hivatásközlekedés mobilitásának előmozdítása. Azaz a GySEV fejlesztéseihez csatlakozva a kerékpáros-vonatos közlekedés elősegítése. Valamint a biztonságosabb közlekedés támogatása, hiszen Jánossomorja útjait az országhatár felé naponta több mint 4000 gépjármű terheli, nem is beszélve a 86-os úton közlekedő kamionokról. De nem véletlenül vesz részt a város a Transdanube.pearls („Duna Gyöngyei”) c. projektben is, hiszen fontos cél a Duna mentén haladó Eurovelo 6 és a Fertő-tavat körbekerülő, valamint a Vasfüggöny mentén haladó Eurovelo 13 kerékpárútvonalak összekötése.

A kisvárosban nívós kerékpárosklub is működik.  Tagjai már végig tekerték a Duna mentét a fekete-erdei forrástól Győrig, nem mellékesen a polgármesterrel és az alpolgármesterrel közösen, akik oszlopos tagjai a klubnak. Ugyancsak körbe pedálozták a Fertő-tavat és a Balatont. Jánossomorja két éve csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez. A Fut a Város rendezvényének mintájára 2017-ben először rendezte mega Gurul a város kerékpárversenyt. 2018-ban a TOP-os támogatásnak köszönhetően a BringaAkadémia által lesz majd szemléletformálás az iskolákban.

A Terület- És Településfejlesztési Operatív Programtól nyert 348 milliós támogatás, illetve az általa épülő több mint 4,3 km hosszú kerékpárforgalmi létesítmény tehát a gerince egy jelentős, hosszú távú mobilitási fejlesztésnek.

 

 Tájékoztató