Átadták az takarékosabb és megszépült központi iskolaépületet. A sokoldalú fűtés- és szigetelés-korszerűsítéssel az épület várhatóan 30-40 százalékkal kevesebb energiát használ el. A közel 205 millió forintos beruházást pályázati forrásból valósíthatta meg Jánossomorja. Így az eredeti színeiben és kinézetében kaptuk vissza a városközpont patinás épületét.

Ünnepélyes szalagátvágással adták át az energetikailag teljesen korszerűsített jánossomorjai központi iskolát október 4-én, pénteken. A helyi egyházi vezetők áldást is kértek az épületre. Majd a vendégek a bejáráson is megszemlélhették a felújítás minden elemét.

A megnyitón Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke köszöntötte a beruházást. Kiemelte, ezzel nemcsak a megtakarításért, hanem a környezetvédelemért is tesz a város és a megye, ahol ez az idei, környezettudatosságot segítő megyei beruházások fontos eleme. Hangsúlyozta, a megtakarítás mellett a szemléletváltoztatásban is szerepe van a beruházásnak. Ennek egyik szimbólumára is felhívta a figyelmet Bella Sándor, a városüzemeltető vezetője: Még az iskola fecskefészkeit is megőrizték az új szigetelés során.

Jánossomorja a TOP, Uniós pályázati forrásból nyerte el a felújításhoz szükséges több mint 200 millió forintot. A munkák közel egy évet csúsztak, hogy ne akadályozzák a tanítást.

Németh Zoltán a város sikeréhez, az elért számos fejlesztéshez is gratulált, megemlítve, hogy remélhetőleg hamarosan bölcsődefelújításra is készülhet Jánossomorja. Ugyan a végső döntés még nem látott napvilágot, a megye már támogatásáról biztosította a város bölcsődebővítési pályázatát.

Lőrincz György polgármester megköszönte támogatást, a munkát a kivitelezőknek, akik vezetőtől a segédmunkásig példás munkát végeztek. Az egykori egyházi iskola most újra a régi pompájában ragyog. Ez szervesen illeszkedik az önkormányzat régi heidebauer városképet megőrző programjába.

Az iskola most az alapos kutatások szerinti legrégebbi formájában és színeiben tündököl.  Az eredeti, épp 25 éve felavatott, József a kisdeddel szobor is felújítva került vissza a homlokzati fülkébe.
A kivitelező több olyan faldíszt is feltárt a munka során, amit vagy másolatban, vagy eredetiben is meg tudtak őrizni, és most újra díszíti a falakat, ugyanakkor kiemelte, nagy köszönettel tartozik az alkalmazottaknak is, akik érezték a csodálatos épület felújításának fontosságát, és áldozatosan végezték a munkájukat.

A beruházásban korszerűsödött az alsó- és felső tagozat, a konyha, az uszoda és a sportcsarnok teljes fűtéshálózata. Nemcsak új fűtőtesteket, napkollektorokat, de energiatakarékos, modern gázkazánokat is felszereltek. Ehhez ráadásul több új nyílászárót is kapott az épület, külön városi forrásból. De akadálymentesítés is zajlott, mindkét épületben.

 

JTV