Az ünnepi készülődés kezdetével az internetes és telefonos csalási kísérletek száma is megnő. Kérjük, legyenek óvatosak, körültekintőek figyelmesek a vásárlásokkor!
Jellemző csalási módszerek.:
  • sms-ben, e-mailben történő értesítés nyereményekről, csomagokról, fizetési kötelezettség, rendelési utalás elmaradásáról. (A rendőrség sem küld fizetési felszólítást sms-ben. Az ilyen küldeményekben található linkekre ne kattintsanak rá, ne adjanak meg adatokat!) Ilyenkor ellenőrizzük a rendelési hivatkozásokat, gyanús oldalakat, megrendelt tételeket…
  • telefonhívások során bankkártya-adatok kicsalása, pénzutalások kérése…stb., akár hatóságnak, akár pénzintézetnek vagy közszolgáltatónak adva ki magukat.
  • csalók által üzemeltetett rendelési, üzleti oldalak, gyanús fizetési módokkal, árubemutató felületekkel…
  • unokázós csalók – pénz kérése egy közös ismerős, rokon számára, vag egy odaküldendő ismeretlen segítségével, vagy utalást kérve
  • e-mailben, közösségi oldalon ismeretlenül megkeresve anyagi segítség kérése pénzutalásként
Fontos: A rendőrség, más hatóságok és közszolgáltatók sem kérnek sms-ben vagy telefonon azonnali számlarendezést, utalást.
Mindig legyünk körültekintőek, kérjünk időt és ellenőrizzük le magunk az állítások valóságát, forduljunk segítségért akár a rendőrséghez is (112)!
Segítsük idősebb, a digitális világban nem rutinos rokonainkat, barátainkat az eligazodásban!
Köszönjük!
Jánossomorja Rendőrőrs munkatársai