Tisztelt Jánossomorjai lakosok!

A városban zajló optikaihálózat-fejlesztés munkái során több lakossági panasznak igyekezett érvényt szerezni Jánossomorja Város Önkormányzata, közvetlenül a munkát végző kivitelezőknél. A panaszok nem mérséklődtek a kellőképpen, ezért most levélben fordult a város az illetékesekhez.

A Digitális Magyarország program keretében a kormány minden településen, minden háztartásban elérhető, szélessávú internethasználat szeretne megvalósítani. Ennek kertében a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. kiemelt jelentőségű, állami beruházásként városunkban is távközlési optikai hálózatot épít. A tervezési és megvalósítási feladatokat a Metalcom Zrt. látja el. Fontos tehát, hogy a munkák kivitelezésével NEM Önkormányzatunk bízta meg a kivitelezőt.

A tervező cég 2018 év végén kereste meg először önkormányzatunkat a tervezéssel kapcsolatban, majd 2019. februárban benyújtotta a terveket egyeztetésre. Az önkormányzat részletesen megfogalmazta a beruházás megvalósításával kapcsolatos elvárásait, mely alapján módosították a terveket. A közútkezelői, valamint a tulajdonosi hozzájárulásokban részletesen előírtuk a megvalósítással, illetve a helyreállítással kapcsolatos követelményeket. Az optikai vezeték nagyrészt a meglévő villanyoszlopokra kerül, illetve került, néhány helyen azonban földkábelt fektettek le.

A kivitelezési munkák 2021. április második felében kezdődtek, melynek során, főleg a földkábel fektetése kapcsán, folyamatosan problémák léptek fel. Önkormányzatunk a kivitelező felé több alkalommal jelezte a gondokat. Mivel érdemi előrelépés nem történt, a következő hivatalos levéllel fordultunk a kivitelezőhöz: „Súlyos problémát okoz Önkormányzatunknak és a városunk lakóinak az eddig elvégzett munka minősége! Helyszínen történt személyes egyeztetésünk és telefonon történt többszöri kérésünk ellenére továbbra sem úgy végzik a munkát, hogy a felbontott közterületet kezelhető állapotban hagyják maguk után. Több hét (több hónap) után már helyenként a fű és a gaz is kinő a „visszatakart” területeken a kavicsok és törmelékek között. Aszfalt- és betondarabok vannak a fűben és az árkokban. A járdákból kivágott betoncsíkok balesetveszélyesek, a kavicsozott és murvázott utak szélei sárral szennyezettek, eső után néhol gyalogosan, kerékpárral és gépjárművel is járhatatlanok.”

A levélben felszólítottuk a kivitelezőt a kiadott engedélyekben meghatározott előírások betartására, azonnali intézkedéseket kértünk a helyzet rendezésére és kilátásba helyeztük a munkák leállíttatását.

A beruházó és a kivitelező ígéretet tett a hibák javítására, a helyzet rendezésére.

Azóta is figyelemmel kísérjük a munkavégzést és jelezzük a problémákat, amik sajnos még mindig előfordulnak. A beruházó képviselője azt kérte, hogy amennyiben lakossági panaszbejelentést kap az Önkormányzat a munkákkal összefüggésben, úgy azt mielőbb jelezze neki e-mailben, hogy haladéktalanul intézkedni tudjanak a helyzet rendezését illetően.

Jánossomorja Város Önkormányzata kéri ezért a lakosságot, hogy amennyiben az optikaihálózat-építéssel kapcsolatban észrevételük van azt a vumesz@janossomorja.hu címre, vagy a JánossomorjaAPP lakossági bejelentőn (akár fényképpel) jelezzék, hogy gyorsan intézkedhessünk a beruházó felé!

Ezzel párhuzamosan a másik szolgáltató, a Satelit Kft. is optikai hálózatra cseréli jelenlegi hálózatát, ezzel kapcsolatosan azonban eddig észrevételek nem fogalmazódtak meg.

Jánossomorja, 2021. 07. 06.

 

Tisztelettel:

Bella Sándor
vezető, Városüzemeltető és Műszaki Ellátó Szervezet
Jánossomorja Város Önkormányzata