A MASZK VISELÉSÉVEL MEGAKADÁLYOZHATJUK, HOGY HA FERTŐZŐEK VAGYUNK, AZT ÁTADHASSUK KÖRNYEZETÜNKNEK!

Erre az egyszerű, akár otthon is elkészíthető, textil maszkok is megfelelőek, amit azonban rendszeresen, legalább naponta egyszer mosnunk vagy magas hőfokon vasalnunk kell!

Jánossomorja Város Önkormányzata felkéri azokat, akik tudnak segíteni, otthonukban készítsenek ilyen – többször használatos, mosható, fertőtleníthető – maszkokat ismerőseiknek, a közösségnek!

Ezeket kioszthatják környezetükben, szomszédjaink, barátaink között, de a felajánlott maszkokat az önkormányzat begyűjti és kiosztja az igénylőknek.

A készítőket az önkormányzat segíti alapanyagok beszerzésével, megvásárlásával is, ha erre igényt tartanak!

Jelentkezni lehet a 06-96-565-248 telefonon és a hivatal@janossomorja.hu e-mail címen!

A megfelelő maszkokról számos mintát találunk a világhálón:
https://taskasuli.hu/szajmaszk-varrasa/
https://famiily.hu/szajmaszk-hazilag/
http://praktika.hu/inspiracio/ujdonsagok/1382_szajmaszk_keszitese_hazilag.html
https://mindy.hu/hu/kreativ-otlet/4433/ingyenes-textil-szajmaszk-szabasminta-varrasi-utmutato-orvosi-maszk-betettel

A járvány jelenlegi fázisában már nem tudható biztosan, ki kapta el a vírust és ki nem. A tünetek – főleg a fiataloknál – akár enyhén is jelentkezhetnek és a lappangási idő alatt is fertőzhetnek. Ezért ajánljuk minden közösségbe menő embernek a közösség védelmét, az egyszerű maszk viselését. A magasabb védettségi kategóriájú maszkok viselése továbbra is csak az egészségügyben és egyéb, olyan foglalkozási körökben indokolt, ahol erre hatósági ajánlás él – így szól az operatív törzs aktuális ajánlása. Sajnos jelenleg a maszkok minden fajtájának kereskedelmi hiánya jellemző.

A személyi védekezés legfontosabb eleme a gyakori, szappanos kézmosás – e lehetőség hiányában kézfertőtlenítés, illetve gumikesztyű viselése. Nagyon fontos, hogy aki csak teheti, MARADJON OTTHON, főleg, ha idős, beteg. Különösen lényeges a hatósági, vagy önkéntes házi karanténban lévők fegyelmezettsége, hogy ők és a velük egy háztartásban élők betartsák a szabályokat, és ne érintkezzenek a külvilággal. Ha idősek, karanténban lévők ellátásáról ismerősök, rokonok nem tudnak gondoskodni, forduljanak az önkormányzathoz. Telefon: 06-96-565-248

Köszönettel:
Jánossomorja Város Önkormányzata