Országos radon felméréshez várnak önkéntes jelentkezőket Jánossomorján is, akik vállalnák, hogy lakásukban egy éven át egy kis méretű radon-mérőt helyeznek ki. Ezzel megállapítható, hogy a mindenhol érzékelhető radon koncentráció településünk egyes részein milyen értékeket mutat. A felmérés a város egészének egészségügyi védelmét szolgálja. Jelentkezni lehet:

e-mail: horvathg@janossomorja.hu
tel.: 06-30-019-8733

Az egészségre ártalmas, színtelen-szagtalan, keserű ízű, radioaktív nemesgáz, az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyag, amely valamilyen mértékben minden földterületen, épületben megtalálható. Az EU álláspontja szerint az aktivitás-koncentrációt meghaladó radon tartalmú levegő évtizedeken keresztüli belégzése egyértelműen megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az Uniós irányelv megköveteli, hogy minden ország dolgozzon ki egy nemzeti cselekvési tervet annak érdekében, hogy a beltéri és az építőanyagokból származó radon terhelés csökkenthető legyen, ezáltal a lakosság természetes sugárterhelése. Hazánkban a kormány által meghatározott Nemzeti Radon Cselekvési Terv végzi ezt a tevékenységet. A mérők kihelyezése ezt a munkát segíti.

 

A felmérés az ország egésze és Jánossomorja város szempontjából is értékes és hasznos eredményeket hozhat, ezért a programot az önkormányzat is segíti.

 

Bővebb információk:

https://bit.ly/3PuRaIT