A 08-100 180 kódszámú vadászterület vadászatra jogosultja az elszaporodott ragadozó vadfajok állományának apasztása érdekében, az országos rókagyérítési program keretében a vadászati jogszabályokban engedélyezett csapdákat helyezett ki a vadászterületen. A csapdázás egész évben tart. A csapdák kihelyezése a természetvédelmi és vadászati hatóságokkal egyeztetett módon történik.

A kihelyezett csapdák úgynevezett hattyúnyak-csapdák és testszorítók, amelyek az elfogott ragadozókat (róka, aranysakál, borz) a megfogás pillanatában elpusztítják.
A csapdák jellemző módon fedett erdőfoltokban, nádasokban, a vad által járt bozótos-bokros részeken és kotorékoknál vannak elhelyezve, pontos helyük a vadmozgás függvényében időről-időre változhat.

Figyelemfelhívó tábla

A kihelyezett hattyúnyak csapda álcázott, azaz vékony földtakarás fedi, ezért láthatatlan, de helye meg van jelölve a közelében elhelyezett figyelemfelhívó táblával. A csapdát rejtő közvetlen helyen a föld felszíne elmunkált és alapvetően növényzet nélküli. A testszorító csapdák a kotorék bejáratoknál vannak és takarás nélküliek!

A hattyúnyak-csapda

Testszorító csapda

A csapdák megközelítése, érintése veszélyes és tilos, a csapda súlyos sérülést okoz!

Különösen veszélyesek lehetnek ezek a csapdák a szabadon eresztett kutyák számára, ezért kérjük a kutyatulajdonosokat, a kutyáikat csak pórázon tartva sétáltassák a vadászterületen!
A vadászterületen szabadon engedett kutyák egyébként is veszélyeztetik az apróvad- és őzállományt, külterületen póráz nélküli sétáltatásukat a vadászati törvény egyértelműen tiltja.

A csapdák veszélyt hordoznak a közvetlen felügyelet nélkül a területen tartózkodó kisgyermekek vagy olyan számára, akik a figyelmeztető feliratokat nem tudják értelmezni.

Mosonszentjános Vadásztársaság
Jánossomorja