Tavaszi kisokos – a tiszta városért!

Mit tegyünk a környezetünkért, mit ne tegyünk környezetünk ellen?

 • Mindenki a maga háza előtt… Az ingatlan tulajdonosának vagy használójának kötelezettsége az ingatlan előtti terület tisztán tartása, gondozása, ideértve a járdát és az útpadkáig terjedő területet is. Feladataink tehát az árkok tisztán tartása, ápolása, a fűnyírás, gyomtalanítás, az ott álló fák, bokrok gondozása, levelek gyűjtése.
 • Járműveinkkel is kerüljük a környezetszennyezést! Közterületen tilos a járművek mosása, olajcseréje, javítása – a hirtelen fellépő meghibásodás elhárítása kivételével. Szigorúan tilos a mosóvíz, egyéb káros anyagok közterületre vezetése, engedése.
 • Óvatosan az árokszéli növényekkel! Tilos az árkok feltöltése, betemetése, oda bokrok ültetése, mert azok problémát okozhatnak a vízelvezetésben. Hasznos továbbá, ha a telkünk elé ültetett fák nyesésével megakadályozzuk, hogy azok veszélyeztessék a légkábeleket, áramszünetet okozva, vagy eltakarják a közvilágítást, veszélyes helyzeteket teremtve! Közterületre fás szárú növényt telepíteni, illetve meglévőt kivágni csak a jegyző engedélyével lehet.
 • Tudatosan a zöld hulladékkal! – A lenyírt füvet, lombokat, kerti és konyhai hulladékot mindig környezettudatosan kezeljük! Tájékozódjunk a kínálkozó lehetőségekről!
 • Tudatosan, felelősen égessünk! Tilos nyílt téren, vagy tüzelőberendezésben háztartási szemét, vagy hulladék (gumi, műanyag, vegyszermaradvány, fáradt olaj, stb.) égetése. A levágott füvet, avart, kerti hulladékot elsősorban komposztálás útján javasolt hasznosítani. Égetni tavasszal február 15 – április 30 közötti időszakban lehet.
  Az égetés szabályairól:
  csak teljesen száraz levelet, avart, kerti hulladékot égethetünk
  ·         csak szélcsendes időben, légszennyező anyagok nélkül
  ·         őriznünk kell a tüzet, oltóeszközöket a helyszínen tartva
 • Mindenkinek maga felé hajlik? Az épületek, melléképületek, garázsok, térkövezett udvarok csapadékvíz-elvezetéséről, elszikkasztásáról a telken belül kell gondoskodni. Az ereszek utcára vezetése szabálytalan. A telken belül keletkező esővizet az utcára vezetni szintén szabályellenes. Tegyünk a változásért, ne veszélyeztessük a védekezést, környékünk ingatlanjait!
 • Élni és élni hagyni! – Tilos a településen zajjal járó építési, bontási, szerelési tevékenységet, zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet hétköznap 21 óra és 6 óra között, valamint vasárnap és ünnepnapon végezni. Kerti munkáinkat, favágást végezzük olyan időpontokban, hogy ne zavarjuk vele környezetünk pihenését!
 • A tűz nem játék! – Az erdőtüzek és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak. A legtöbb esetben a tűz kialakulásának oka az emberi gondatlanság, ami kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 hektárnyi egybefüggő területen irányított égetést végezhet, szabályosan beadott kérelemmel. Figyelem – az irányított égetés szabályai is változtak idén, erről bővebben a város honlapján tájékozódhatnak a gazdák, földtulajdonosok!
 • Készüljünk fel a szélsőséges időjárási jelenségekre! – Tavasszal is gondokat okozhatnak a heves széllökések! Tapasztalatok szerint a térségben egyre jellemzőbb, 90 km/h erősséget megközelítő, vagy azt meg is haladó lökések már komoly károkozásra képesek, nehézségeket okozhatnak a közlekedésben, közszolgáltatásokban és a közterületeken. Különösen figyeljünk oda arra, hogy szeles időszakban a gyerekeket ne engedjük ki a játszóterekre, nehogy az esetlegesen fákról letörő/lehulló ágak balesetet okozzanak!
  Kérjük, a veszélyjelzéseket vegye komolyan! Készüljön fel a gyalogjárdát vagy utakat veszélyeztető faág, cserép stb. hullásra; vezetési nehézségeket okozó széllökésekre; hosszabb áramkimaradásra, ami a világítást, fűtést, konyhai eszközök használatát gátolhatja; stb.!
  A hirtelen érkező, nagy mennyiségű esők is jellemzők a tavasz, nyári időszakban! A tapasztalatok szerint akár több heti csapadékmennyiség hullhat le ilyenkor. Óvjuk ingatlanjainkat, tartsuk tisztán vízelvezető rendszereinket házon belül és kívül is! Csapadékvíz által veszélyeztetett ingatlanokon érdemes homokzsákokat előkészíteni a védekezéshez!

Jánossomorja Város Önkormányzata

 

Veszélyes fák kivágása

Beteg, veszélyes fák kivágást kezdte meg Jánossomorja.

Jánossomorja Város Önkormányzata a FAKOPP Soproni Favizsgálati Szakértő Csoport segítségével átfogóan és korszerű módszerrel felmérette a város közterületein álló fák állapotát. A vizsgálat során közel 20 olyan fát találtak a szakemberek, amelyek menthetetlenek, biztonsági, lakosságvédelmi okokból feltétlenül kivágandók. Ezeket a munkákat a tavaszi időszakban elvégezteti a városüzemeltető.

A fák pótlásáról a város faültetési programjának keretében gondoskodunk!

Kérjük megértésüket:
Jánossomorja Város Önkormányzata

 

Online menza fizetés

Fizesse az óvodai, iskolai, felnőtt étkezési térítési díjat az interneten bankkártyával vagy banki átutalással!

Azoknak a szülőknek is érdemes már most regisztrálniuk, akiknek a gyermeke jelenleg (tantermen kívüli, digitális munkarend alatt) nem vesz igénybe étkezést, de a későbbiekben szeretné az interneten keresztül bankkártyával vagy banki átutalással fizetni a térítési díjat.

Regisztrációhoz keresse fel a https://www.janossomorja.hu/menza oldalt!

Milyen alapos indokkal hagyhatjuk el lakásunkat? – Összefoglaló a kormányrendelet alapján

MILYEN ALAPOS INDOKKAL HAGYHATJUK EL LAKÁSUNKAT:
(Összefoglaló a kormányrendelet alapján)

 • a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,
 • napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
 • az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (pl.: pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
 • az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés – A szabadidős vagy sportolási célú mozgás kül- és belterületen, lehetőleg zöld területen, egyedül, vagy egy háztartásban élőkkel együtt közösen folytatható, HA másoktól legalább 1,5 méter távolságot tartanak.
 • a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
 • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben történő vásárlás,
 • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb drogéria-jellegű üzletben történő vásárlás,
 • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
 • a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
 • a piacon, a helyi termelői piacon történő vásárlás,
 • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
 • az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,
 • a dohányboltban történő vásárlás,
 • a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,
 • a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
 • a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
 • a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
 • a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
 • az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
 • a szülői jogok és kötelezettségek,
 • a hitéleti tevékenység.

Különösen fontos kivétel: A magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Az engedélyezett üzleteket az idősek csak 9-12 óra között, mások csak ezen időszakon kívül látogathatják!

A rendelkezés március 28-től április 11-ig érvényes.

Összeállította a vonatkozó kormányrendelet alapján:
Jánossomorja Város Önkormányzata

A kormány kijárási korlátozást vezet be

A kormány március 28-tól kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani. Az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.

A korlátozás részletei megtalálhatóak a mellékelt kormányrendeletben.

 

 

forrás: https://koronavirus.gov.hu/