Telekértékesítés a Szőlőskert utcában

Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szőlőskert utcában várhatóan telkeket kíván értékesíteni. Amennyiben vételi szándékkal kíván élni a jövőben, kérjük, hogy 2021. november 30-áig jelezze részünkre elektronikus úton a hivatal@janossomorja.hu e-mail címre, illetőleg papír alapon juttassa el 9241 Jánossomorja, Szabadság utca 39. postacímre. Kérjük továbbá, hogy szíveskedjen telefonszámot is megadni a gyorsabb kapcsolattartás érdekében.

 

Tisztelettel:
Jánossomorja Város Önkormányzata

Előzzük meg a lakástüzeket!

Megyénkben 2020-ban 244, idén eddig már 239-szer hívták a tűzoltókat lakások, családi házak tűzesetéhez. A lakástüzek többsége ugyanakkor megelőzhető. Erről ajánljuk a Katasztrófavédelem tájékoztatóját!

Köszönettel:
Jánossomorja Város Önkormányzata

 

A nem megfelelő módon rögzített gyertya, vagy a koszorú alatt lévő tűzálló alátét hiánya egy élet munkáját teheti tönkre néhány perc alatt. A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni. 

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig le kell választani az elektromos hálózatról. A kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól. 

Az adventi időszak és az ünnepek alatt több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel! Helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt. 

Idén is többször előfordult, hogy nyílt láng – például a kazánból kicsapó láng, vagy kipattanó szikra okozott tüzet a pincékben, kazánházakban. Ezért fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat. (távolabb tegyük a begyújtáshoz használt papírt, gyújtóst, és ne a kandalló hőjével szárítsuk a kimosott ruhákat) Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet. 

A dohányzás miatti tüzek kialakulása is gyakori. Ne dohányozzunk ágyban. A cigi csikket alaposan oltsuk el és nem éghető tartóban tároljuk, az éghető hulladék közé soha ne ürítsük.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakástüzek többsége valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza. A tűz oka sok esetben emberi mulasztás vagy gondatlanság.

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el és kérjen segítséget a 112-es segélyhívón! 

Talán egy füstérzékelő nem a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet. Az egyedül élő idős emberek otthonába különösen tanácsos füstérzékelőt felszerelni, amely már a tűz keletkezésekor figyelmezteti őket a veszélyre. Kis figyelemmel és szerény anyagi ráfordítással sokat tehetünk saját és szeretteink biztonságáért. 

Lombgyűjtés – december 1-ig helyezze ki!

Jánossomorja Város Önkormányzata kéri a lakosságot, hogy legkésőbb december 1-ig helyezzék ki az elszállítandó, közterületről összegyűjtött lombokat a porták elé.

A városüzemeltető idén ősszel is segíti a lakosságot a közterületen keletkező őszi avar több ütemben végzett elszállításával.

Kérjük, hogy a lombokat szóródástól mentesen, lebomló zsákokat vagy egyéb környezettudatos anyagokat használva helyezzék az ingatlan elé!

Az ingatlanokon keletkezett kerti zöld hulladékok számára környezettudatosabb módszereket, például a házi komposztálást ajánlja az önkormányzat! Ehhez zöld komposztáló edények is igényelhetők a városüzemeltetőnél: 30-933-4292

 

Köszönettel:

Jánossomorja Város Önkormányzata