Kötelező teszt és regisztráció az Ausztriába ingázóknak

Szerdától az Ausztriába ingázók esetében is bevezetik a beutazáshoz szükséges kötelező Covid-19 tesztelést, valamint a regisztrációt.

MIKORTÓL?: Február 10-től lép életbe az új rendszer.

KIK AZ INGÁZÓK?: Az ingázók közé tartoznak a munka vagy iskola miatt, valamint a családi okból, illetve élettárs látogatása céljából ingázók is.

MI KELL HOZZÁ?:  Negatív teszt és regisztrációja – A mindenkori belépés időpontját megelőző legfeljebb 7. napon készült negatív PCR vagy antigén teszt birtokában, illetve ezt a hivatalos módon regisztrálva (pre-travel clearance) lehet csak belépni Ausztriába. Ennek hiányában a beutazástól számított 24 órán belül kötelesek a tesztet pótolni, amely időszak alatt azonban nem kell karanténba vonulniuk. Vagyis e teszt hiányában is beléphetünk, de a tesztet egy napon belül pótolnunk kell. (Ennek pontos ellenőrzési, bejelentési módjáról egyelőre nincs információnk.)

MILYEN GYAKRAN KELL ÚJ TESZT?: Az ingázóknak 7 naponta, azaz heti egyszer regisztrálniuk kell a tesztjüket a megadott lehetőségeken (lásd lent), azaz minden újabb heti tesztnél újra szükséges a regisztráció. Abban az esetben is új regisztráció szükséges, ha a megadott adataikban változás történik. A regisztrációra 2021. 02.07-től nyílik lehetőség. Aki ennél ritkábban utazik Ausztriába, neki elegendő az utazás előtt tesztelni és regisztrálni. (A beutazó, tíz év alatti gyermekeknek nem követelmény a teszteredmény bemutatása.)

HOL VIZSGÁLJÁK: A teszteredményt a határon kell felmutatni, a 7 napot a mintavétel pontos időpontjától számolják. (Elképzelhető a határátlépési ütem lassulása is az átkelőkön.)

MILYEN TESZTEK LEHETNEK?: A teszt az ausztriai hivatalos tesztelési helyeken is készülhet, de készülhet külföldön, így Magyarországon is. Utóbbinál tartalmaznia kell a következő adatokat: a tesztelt teljes neve, születési ideje, pontos mintavételi időpont és eredmény, a tesztelést végző igazolása (pecsét, aláírás), vagy az elektromos hitelesítő kódja illetve QR kódja.

KIK FIZETIK?: A tesztek költségét a beutazók viselik. Ausztriában ingyenes tesztelési pontok is rendelkezésre állnak az osztrák egészségbiztosítással rendelkezők számára, de fizetőseket is igénybe vehetünk. Már Magyarországon is egyre több helyen elérhetjük ezt a tesztelést, akár német nyelvű igazolással is.

HOL KAPHATOK BŐVEBB TÁJÉKOZTATÁST?:

Bővebb információk és regisztráció (február 7-től külön regisztrációs oldal is segít majd ebben):
www.oesterreich.gv.at (Ausztriai központi oldal)
https://bit.ly/36JXaIS (pre-travel clearance – regisztrációs adatlap)
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria (Osztrák konzulátusi információk)
https://www.bmeia.gv.at/hu/osztrak-nagykoevetseg-budapest/ (Osztrák Nagykövetség oldala)

(A hivatalos tájékoztató oldalak információ alapján összeállított segédlet.)

 

Ismét kérhetők ingyenes szájmaszkok

A veszélyhelyzetben főleg a rászorulókat szeretné segíteni az önkormányzat és a művelődési ház az ismét igényelhető, textil szájmaszkokkal.

Fontos: A maszkok személyenként korlátozott számban kérhetők, a Balassi Bálint Művelődési Házban (Jánossomorja, Óvári u. 1.), az intézmény által meghatározott szabályok betartásával, hétköznaponként, 8 és 16 óra között.

Zárva a csarnok

A sportcsarnok a veszélyhelyzet ideje alatt zárva tart.
A fenntartó Győri Tankerületi Központ döntése szerint csak iskolai foglalkozások, illetve hivatalos bajnokságban játszó csapatok, igazolt versenyzők felkészülései, zárt kapus mérkőzései tarthatók – az iskolavezetéssel történő egyeztetés után, az előírásoknak megfelelő módon.
Az intézkedés visszavonásig érvényes.