Jánossomorjára szeptember első öt napján 100 millimétert meghaladó eső hullott. Ez térségünk egész éves átlagának több mint egy hatoda! Ebből szeptember elsején, alig pár óra alatt közel 80 milliméter esett. Vagyis közel kéthavi csapadékkal kellett megküzdenünk pár óra alatt!

Átéltük, de a számokból is nyilvánvaló, ez felhőszakadás-szerű eső, szélsőséges időjárási helyzet volt, ami az országban számos helyen okozott gondokat. Hazai viszonylatban is a legtöbb a közeli Hegyeshalomban esett. Most országos szinten is megmutatkozott, hogy a hirtelen lezúduló extrém esővel szemben szinte lehetetlen maradéktalanul felkészíteni a csapadékvíz-elvezetési rendszert.

Szerencsére életveszélyt nem okozott, de lakást fenyegetett, fertőzésveszélyes állapotokat idézett elő, több ingatlant, vagyontárgyat károsított meg. Homokzsákokkal is meg kellett védenünk több házat is, szombaton éjszaka, de még kedden is. Azonban az is látszott, hogyha az előző években a vízelvezetéssel, szikkasztással kapcsolatos munkálatokat nem végezzük el, sokkal több helyen és sokkal nagyobb kár keletkezett volna. Ezt jól mutatja, hogy a tűzoltóság feljegyzései szerint sokkal kevesebb számú riasztás, sokkal kevesebb veszélyeztetett hely van Jánossomorján azóta. Ez is megerősíti, hogy most a rendszer szélsőséges esővel nézett szembe.

A város e krízis alatt példaértékű összefogásról tett tanúbizonyságot. Ezért köszönetet mondok a jánossomorjai önkéntes és a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltóknak, az Erdős Beton Kft-nek, de minden városlakónak, aki a kritikus helyzetben példamutató védekezésről tett tanúbizonyságot és segített a több helyen zajló mentesítési munkákban szomszédainak, barátainak, ismerőseinek! Tudták, hogy rövidebb idő és hasznosabb szolgálat megtölteni egy homokzsákot vagy segíteni a tűzoltószivattyú leemelésében, mint megosztani egy videót az esőről.

Az esőben az önkormányzat munkatársai is a helyszíneken voltak, segítették a bajba jutott családokat, szervezték vagy támogatták a mentesítést, illetve a kárelhárítást követően felmérték a vízelvezetési rendszert a szükséges beavatkozások érdekében.

Már hétfőn elkezdtük a gyors beavatkozásokat ott, ahol nem bírta a rendszer a nagy megpróbáltatást, hiszen várható volt további zivatarok érkezése. Dolgoztunk a Tó és Hanság utcáknál, a Liget-köz és a Bartók utca kereszteződésében… Ezek zöme már a hétfői és keddi esőben is jól működött. Terveket készítettünk az Erdősor, a Malom és a Lovarda utca árkainak jobb elvezetésére, a 86-os főút két oldalára zúduló esővíz megfelelőbb elvezetésére a Rákóczi utca – Ady Endre – Sport utca és a Bartók utcákban egyaránt.

De nem csak rajtunk múlik… Sok gond akadt abból, hogy a lakók betemették az árkokat – volt, amit már régen, de olyan is, amit tavaly készítettünk, saját forrásból, közpénzen, és máris… Vagy, hogy a szabályokat áthágva az esőcsatornákkal egyenesen a közterületre, járdákra, utcákra vagy akár a szomszéd felé vezették ki a vizet, olyan helyen is, ahol az az ingatlanon belül is kezelhető lenne. Többen a szivattyúik vizét a tiltás ellenére is a csatornába vezették, ami komoly gondokat okozott távolabbi házak szennyvízrendszerében. A fertőzésveszély pedig nem tréfa!

Mindez a felelőtlenség veszélyezteti a szomszéd ingatlanokat, rongálja a közvagyont, fokozza a nehézségeket a közterületen. Nyomatékosan kérjük tehát az érintetteket a közösség iránti felelősebb magatartásra! De ez az eső bebizonyította, hogy nem lehetünk végtelenül türelmesek a felelőtlenekkel szemben sem!

Azért sem, mert Jánossomorja Város Önkormányzata 2014. óta saját forrásból fejleszti a város csapadékelvezetési rendszerét, az elmúlt három évben több tízmillió forintot fordított a problémás helyek veszélyelhárítására. Közel másfél kilométer új árok épült, nyolc kilométeren végeztünk padkázást, új és felújított útjaink megfelelő esőelvezetéssel készülnek; három és fél kilométer járdát építettünk, ahol fokozottan figyelünk a csapadékelvezetésre. Felmértük a kritikus részeket és tovább fejlesztjük a rendszert.

Az extrém eső most megmutatta, hogy hol értünk el jó eredményt és hol tehetünk még többet. Ezeket igyekszünk megtenni. De kérjük a lakókat, Önök is tegyenek meg mindent azért, hogy egymást ne veszélyeztessük!

Az esővíz-elvezetéssel kapcsolatos észrevételeiket várjuk a város honlapjának közérdekű bejelentések menüpontjában: http://www.janossomorja.hu/kozerdeku-bejelentes/, vagy akár személyesen, a városüzemeltetési szervezet vezetőit megkeresve.

Legyünk felelősek egymásért, felelősek Jánossomorjáért!

 

Köszönettel:

Lőrincz György polgármester