• 2020.02.13
 • 16:00
 • Városháza

MEGHÍVÓ – Lakossági fórum

 „Jánossomorja térségének felszíni vízpótlása, öntözésfejlesztése” című beruházás

A hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatairól szóló 1426/2018. (IX. 10.) Korm. Határozat végrehajtásával összefüggő intézkedésekről szóló 1800/2018. (XII.21.) Korm. Határozat 1. Pontja szerint az öntözési célra falhasználható vízgazdálkodási rendszerek fejlesztése az Agrárminisztérium és a Magyar Agrár- Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara által támogatott sorrendben megkezdhető, a fejlesztések 1426/2018. (IX.10.) Korm. Határozat 7. pont a) alpontja szerinti előkészítési és tervezési munkákhoz 2019. Évre szükséges forrás a Beruházási Előkészítési Alap (BEA) terhére kerül biztosításra.

A Kormány a 1145/2019. (III.20.) Korm. Határozattal biztosította a 2020. évi öntözésfejlesztések 2019. évi előkészítési, tervezési feladataihoz szükséges forrást.

Az állami művek öntözési célt szolgáló fejlesztésének megvalósítási sorrendjét a BM és AM koordinálásával, az OVF a NAK bevonásával az öntözésfejlesztés szempontjait figyelembe véve készítette el, amelyet a Kormány az 1800/2018. (XII.21.) Korm. határozatával jóváhagyott.

Az OVF az előkészítési, tervezési feladatokkal a VIZITERV Environ Kft-t bízta meg.

Az 1145/2019. (III.20.) Korm. határozatban foglaltak alapján a „Jánossomorja város és térségének felszíni vízpótlása, öntözésfejlesztése” című projekt az elsőként megvalósítandók körébe került, az alábbi céllal:

A Mosoni-Dunából, Mosonmagyaróvárnál kiágazó Lébény-Hanyi öntöző főcsatorna szabad vízkészletből, Jánossomorja város és térségének jelenleg nem öntözhető mezőgazdasági területek öntözésfejlesztési lehetőségének és a város rekreációs,- turisztikai vízigényeinek megteremtése, valamint a szomszédos osztrák határ menti területek vízpótlási lehetőségének biztosítása.

A projekt Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár, Újrónafő és Jánossomorja települések mezőgazdasági területeit érinti.

 1. évben elkészültek a tárgyi beruházás tervei a kormányzati szándék szerint, a térségi öntözésfejlesztés érdekében.

 

A tervezett projekt bemutatására lakossági fórumot hívok össze, melynek:

Időpontja:                               2020. február 13., csütörtök 16:00 óra

Helyszíne:                               Jánossomorja, Szabadság u. 39., Jánossomorja Város Önkormányzata

 

Napirendi pontok:

 1. A hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési elképzeléseinek bemutatása.
  előadó: Láng István főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság
 1. A térségi öntözési célt szolgáló fejlesztési elképzelések bemutatása
  előadó: Németh József igazgató Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság
 1. Jánossomorja térségének felszíni vízpótlása, öntözésfejlesztése” című projekt bemutatása
  előadó: Illés Lajos ügyvezető igazgató és Szakó Gábor tervező VIZITERV ENVIRON Kft.