Megelőzés Jánossomorján

Veszélyhelyzetet és rendkívüli jogrendet rendelt el a magyar kormány a koronavírus-fertőzés elleni intézkedésként. Jánossomorján egyelőre kevés területet érintenek a rendelkezések. Jánossomorja Város Önkormányzata is felhívást tett közzé a legfontosabb teendőkkel a megelőzés érdekében. Egy helyi, vírusgyanúval vizsgált, de attól mentesnek bizonyult személy a megelőzésre és a megfelelő eljárásrend betartására hívja fel a figyelmet.

Kép: koronavirus.gov.hu

A veszélyhelyzeti intézkedések minket érintő talán legnagyobb volumenű része az, hogy visszaállítják a határellenőrzést a schengeni határokon. Az Olaszországból érkezőket két hét otthoni karanténra kötelezik, rendőrség által szankcionált otthonelhagyási tilalommal. A határellenőrzés módjáról még nem tudott tájékoztatást adni a rendőrség, így arról sem, hogy a jánossomorjai átkelőt milyen intézkedés érinti majd. Az éjfélkor életbe lépő intézkedésekről az ORFK sajtóosztálya még szerda éjjel sem tudott konkrét tájékoztatást adni.

Az egyetemeken távoktatásra állnak át, de az általános és középiskolákat nem zárják be, tekintettel arra, hogy a gyerekek jellemzően nem kapják el az új vírust. Az óvodáknál, bölcsődéknél ezt a fenntartókra bízza a rendelkezés. A jánossomorjai iskolákban a péntekre tervezett nemzeti ünnepi emlékezést már osztályonként tartják meg, a közös rendezvények elmaradnak.

A 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket azonban megtiltja a kormány. Ez Jánossomorján nem érint egyelőre egy városi eseményt sem – ha mégis, arról a város azonnal tájékoztatást ad ki. A legközelebbi ilyen a városi március 15-i nemzeti ünnep, amely idén teljes egészében szabadtéri lesz. A rendelkezés éttermeket, gyárakat, bevásárlóközpontokat nem érint, színházat, mozit viszont igen.

A 60 évesek rendezvénylátogatásának tilalmára azonban már korábban felhívta az idősek figyelmét a kormány, hiszen úgy néz ki, ez a korosztály az, amelyik a legjobban kitett a vírusnak. Ennek szellemében Jánossomorján a Balassi Bálint Nyugdíjas Klub nőnapi ünnepsége már el is maradt.

A város háziorvosai is csatlakoztak az önkormányzat felhívásához, tanácsokkal, a betegek számára biztosított megelőző segítséggel (lásd erről részletesen a közleményt). Hangsúlyozták, nem csak a koronavírus, hanem a szintén járvány-mértéket elért influenza is indokolja az óvatosságot. Így arra kérnek, csak valóban nyomós indokokkal keressük fel a zsúfolt rendelőintézeteket, segítséget nyújtanak abban is, hogy a receptiratást online vagy telefonon is elindíthassuk. Nyomatékosítják a megelőző intézkedéseket, főleg a rendszeres kézmosást.

Ők, mint az egészségügyi védelmi lánc és jelzőrendszer első, fontos állomásai többek között arra kérik a betegeket, aki gyanús tüneteket észlel magán, telefonon jelentkezzen háziorvosánál, felelősen megelőzve így a fertőzés továbbadását, emelte ki Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos. A közlemény hangsúlyozza, Jánossomorján egy személyt vizsgáltak meg, aki hétfőn saját maga jelentkezett a számára gyanús tünetekkel háziorvosánál. A győri kórházba szállították, ahol a vizsgálatok után gyorsan megállapították a szakemberek, hogy tünetei nem utalnak koronavírusra, rövid megfigyelés után haza is engedték.

Lőrincz György polgármester a JTV-nek elmondta, a városvezetés folyamatosan figyeli a helyzet alakulását, a kormányzati rendelkezéseket, és szoros a kapcsolat a helyi egészségügyi, háziorvosi hálózattal is. A lakosságot a megfelelő időben, a város információs csatornáin tájékoztatják a különböző intézkedésekről. „Egyenlőre az a fontos, hogy tegyünk meg mindent a megelőzésért mi magunk, felelősen, de ne pánikszerűen.”

A szakemberek ugyanis felhívták a figyelmet arra, ha a megfelelő megelőző intézkedéseket minél többen, rendszeresen végzik el, azzal lelassítható a vírus terjedése, és a megfertőzöttek száma is jelentősen mérsékelhető. Ezzel pedig megakadályozhatjuk az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését is, ami a járvány kezelésének egyik kulcsa lehet.

Forrás: Index / Carl T. Bergstrom

 

JTV

Köszönet a város kultúrájáért

Átadták a helyi kultúra díjait – A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a város kulturális életének elismeréseit szerda este. A Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány lakossági javaslatok alapján osztotta ki most a díjakat.

A város kulturális életéért végzett évtizedes munkájáért a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat a RizikóFaktor zenekar kapta. A 12 éve működő együttes kulturális érdemei között főként irodalmi koncertjeit, tematikus estjeit, saját megzenésített verseit méltatta a díj. Önálló koncertet szenteltek már a Nyugat kávéházi költészetének, Gyurkovics Tibor és Ady Endre lírájának, saját maguk által megzenésített versekkel. Hosszú évek óta a város költészet napi ünnepségeinek zászlóvivői, illetve a nőiség lényegét bemutató nőnapi koncertjeikkel ünnepli a város hölgyeit Jánossomorja. „Azok az értékek, amiket e zenekartól kapott a város az évek alatt, olyan egyértelműen erősítették Jánossomorja kulturális életét, amelynek megköszönése örömteli és őszinte kötelességünk.” – hangzott a méltatásban. A díjat a zenekar tagjai vették át, megköszönve a közönségnek, a városnak és a korábbi zenésztársaknak is a közös élményeket. Örömüket fejezték ki, hogy ha pár ember egy-egy szép verset az ő dallamaikat dúdolva sétált haza a koncertről, mert mindez közelebb hozza az irodalmat a közönséghez.

Galéria a képre kattintva!

A díj posztumusz elismerését két személy hozzátartozói vehették át.:

A 2017-ben elhunyt Élő Dénes sokat tett annak érdekében, a rendszerváltáskor az előző rendszerben szovjet hősi emlékművé alakított Hármashalom eredeti formájához hasonló külsővel és szerepben újuljon meg. Az 1990 és ’94 között önkormányzati képviselőként is munkálkodó Élő Dénes nagy szerepet vállalt a Hanságszél című helyi közéleti lap kiadásában is. A Közalapítvány a városi „Trianon 2020” emlékév alkalmából ezzel is szerette volna elismerni mindazok munkáját, akik segítettek eredeti alakjában megújítani a város egyik jelképének számító Hármashalom emlékművet.

A 2018-ban elhunyt Németh Sándor kőművesmester keze nyomán megszépült a város számos épülete, szakrális emléke, templomai, melyek érdekében felelős és önzetlen munkát végzett mind az egyház, mind a város javára. Legfontosabb helyi munkái között a három templom felújítása, a Liget utcai Kálvária renoválása tartható számon. Korábban elmondta, a szentpéteri templom felújítási munkái álltak legközelebb a szívéhez. A 2015-ben az év iparosa díjat is kiérdemlő szakember a szentpéteri egyházi alapítványban is aktív szerepet vállalt.

A díjazottak gyermekei meghatottan, köszönettel vették át az emlékplaketteket.

Az előző év egy kiemelkedő kulturális eredményéért járó Jánossomorja Építőköve Díjat a jánossomorjai Galazka-család és a családfő által ügyvezetett cég vehette át a Strecker-ház autentikus, eredeti arculatot megőrző felújításáért. Az átadón Dimény Gábor, a város főépítésze, műemlékvédelmi szakmérnök, a város arculati védelmi programjának egyik vezetője is méltatta a példaértékű kezdeményezést.

Mint az értékelésnél elhangzott: Jánossomorja számára különösen fontos a város egyedi arculatát, történelmét őrző heidebauer házak, házsorok megőrzése, hiszen e kincsek kiemelkedő építészeti értékeink. E téren szakemberek irányításával sokat léptünk előre az elmúlt években, számos épület korhű, kutatásokon alapuló renoválásával. Az értékes szándék azonban nemcsak önkormányzati szinten jelent meg, hanem a magánszférában is. Ennek egyik legjelentősebb példája a Strecker-ház régi arculatot megőrző felújítása. Ezzel a felújítás szándéka mögött álló Galazka-család példát mutat a városban olyan fontos régi, városképi jelentőségű, és műemlék-jellegű épületek megmentésére a magán- illetve vállalkozói szférában. A közalapítvány e példán keresztül köszönetet mondott mindazoknak, akik eddig is tettek lakóházaik eredeti fényében való felújításáért, a városkép megőrzéséért; illetve, akiknek a jövőben lesz erre lehetőségük Jánossomorján. Az önkormányzat egy készülő pályázati rendszerrel is igyekszik segíteni ezt a folyamatot.

Fotók a képre kattintva!

Az ünnepi műsort Nagyné Kő Mária vezetésével az iskola diákjai és tanárai adták, sokak segítségével. Ennek központi témája az idén 60 éves könyvtár, és a magyar kultúra értékei, a magyarságtudatban játszott szerepük voltak. Hagyományosan a tavalyi díjazott mond köszöntőbeszédet, így Nagyné Kő Mária szólhatott a közönséghez, aki szintén a magyar kultúra összetettségét, a nyelv fontosságát emelte ki és hangsúlyozta, a jánossomorjai kulturális élet erősségét, színességét.

Az ünnepség végén Lőrincz György polgármester köszöntőjében gratulált a díjazottaknak és mindazoknak, akik színessé, értékessé teszik a helyi kultúrát.

A magyar kultúra napja a Himnusz születésnapja, ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a vers kéziratát.

 

JTV – HT

 

Trianon 2020 – Városi emlékév indult

Elkezdődött a jánossomorjai „Trianon 2020”-emlékév – január 17-én, gróf Apponyi Albert által a párizsi béketárgyalásokon, Magyarország megcsonkítása ellen elmondott trianoni védőbeszédének századik évfordulóján. Az emlékévről tavaly döntött az önkormányzat Lipovits Máté képviselő javaslatára, aki az emlékévet is koordinálja. A munkában az önkormányzat és a Hármashalom Hagyományőrző és Városvédő Egyesület mellett számos szervezet és magánszemély is részt vesz.

Az első program a Hozz haza egy marék földet akció: Ebben arra kérik az egykor elszakított magyar területeken járókat, hogy hozzanak haza egy kevés földet, amelyet a Hármashalom nyárra tervezett felújításakor helyeznének a megújuló emlékműbe. A város Hármashalom emlékműve – amely várhatóan az emlékév egyik központi eleme lesz – ugyanis egyes források szerint a diktátum előtti 64 vármegye – esetleg a szentistváni állam vármegyéi – földjének felhasználásával épült. De számos más program is várja az emlékezőket egész évben: Iskolai szavalóverseny és költészet napi koncert, városi néptáncgála zajlik majd Trianon százéves évfordulója jegyében. Tematikus különszámmal jelentkezik a Jánossomorjai Füzetek, vetélkedők szólnak majd a fiatalabb korosztályhoz, történelmi fórumbeszélgetések az idősebbekhez, közös megemlékezések várnak ránk, de az Ismerős Arcok koncertjével is emlékezik a város.

A Hozz haza egy marék földet megmozdulásról a város Facebook-oldalán is olvashatunk részleteket, az akcióra a trianon2020@janossomorja.hu címet lehet jelentkezni!

A Hármashalom felújítása már három éve célkitűzése az önkormányzatnak, több pályázati és saját forrásra alapuló felújítási terv is terítékre került. Idén az emlékév jegyében újulhat meg eredeti állapota szerint az emlékhely, amelyről ezt írja a város honlapja: “Az 1937. május 30-án felavatott Hármashalom – Országzászló emlékművel eredetileg az első világháborúban elesett helybéli hősi halottaknak kívántak emléket állítani. Kialakításához a szentistváni Magyarország vármegyéiből hordták össze a földet. Tervrajz alapján helyi kőművesek és mesteremberek építették. Kovácsolt vaskerítését és a kettős keresztet Wurzinger József szentjánosi műlakatos készítette. Előoldalán egy márványtáblán Vörösmarty Szózat című verséből a “Hazádnak rendületlenül légy híve…” részlet volt olvasható, amely 1938-ban kiegészült az “óh, magyar” résszel is. A kommunista hatalomátvétel után 1949-ben szovjet hősi emlékművé alakították át. A rendszerváltást követően 1991-ben újra visszaállították az eredetivel közel megegyező állapotába. Kevés helyen találunk az országban hasonló emlékművet.”

 

JTV

Bölcsődét bővíthet Jánossomorja

Biztos a bölcsőde felújítása, 70 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Jánossomorja a Terület-, és Településfejlesztési Operatív Programban. A projekt keretében 14-gyel több gyereknek helyet adó, új csoportszobát hoznak létre a Kék Bagoly bölcsődében. A belső tereket alakítják át, akadálymentes bejáratot is építenek, és a játszóudvart is felújítják. A felújítás energetikai korszerűsítéssel is jár: az épület hőszigetelését és új kondenzációs gázkazán telepítését is elvégzik majd.

A megnyert 70 millió forintból közel 61 fordítható a konkrét építésre, a többi a tervezésre, előkészítésre és a kommunikáció feladataira rendelt keret. A megnyert összeg a felújítás teljes tervezett árát fedezi, ám az esetleges idő közbeni áremelkedések okozta többletköltségek fedezésére felkészült a város költségvetése. Lőrincz György polgármester elmondta Jánossomorja évek óta szeretné bővíteni bölcsődéjét, hosszas pályázati sorozat zárult most le sikerrel. -„Ezzel újabb lépést tehetünk azért, hogy helyben tarthassuk fiataljainkat és minél színvonalasabb ellátással szolgáljuk a családokat. A terület pedig lehetőséget ad a bölcsőde további bővítésére is, amire, remélem, pár év-évtized múlva akár szüksége is lehet majd Jánossomorjának!”

A munkákat 2021 őszéig kell befejezni, de az önkormányzat szeretné azt még idén elkészíteni – ami az innen kiköltöző Idősek Klubja átalakítási munkálatainak függvénye. Az átalakítás ugyanis az épületben működő Idősek Klubja átköltöztetését is magában foglalja: A tervek szerint a pusztasomorjai volt iskola épületét alakítanák át e célra, ami a klub szolgáltatási színvonalát is emeli. Ezt teljes egészében saját forrásból végezné el Jánossomorja. Lőrincz György elmondta: „ezzel nemcsak egy patinás, régi épületünket sikerül megmentenünk, hanem olyan új funkciókat és színvonalasabb ellátást is ehetővé teszünk időseinknek, amit évek óta szorgalmaz a klubot működtető mosonmagyaróvári szociális központ is”. Itt már a tervek elkészültek, a közbeszerzést januárban írják ki, ennek lezárultával kezdődhetnek a munkák – ami a bölcsőde átalakítását javarészt meg kell, hogy előzze.

JTV

Tüzek és vizsgálatok a depónián

Egy sor vizsgálat kötelezte a helyzet rendezésére a hulladékdepónia működtetőjét, hiszen nyár óta folyamatosak a fellobbanó tüzek a területen. Ez nemcsak próbára teszi a tűzoltókat, de nagy erőket is köt le, drága mulatság.

Háromszor is lángolt a hulladékdepónia az ünnepek alatt. Legutóbb az év utolsó hajnalán és január harmadikán, pénteken kora reggel vonultak a hivatásos és a jánossomorjai önkéntes tűzoltók, akik már a karácsonyt is ott töltötték, ahogy számos napot a nyári kigyulladás óta.

A hulladéklerakó nyár óta rendszeresen kap lángra, igaz, a lakosságot veszélyeztető légszennyezést egyik alkalommal sem észleltek a katasztrófavédelem mobil laborjának vizsgálatai. A felszín alatt izzó szemetet csak nagyobb földfedéssel lehetne hatékonyan eloltani, elzárva a bomláskor termelődő gázok által is táplált égést a levegőtől.

A tűzoltók megállapításai szerint sem a megfelelő földmennyiség, sem a megfelelő munkagépek nem álltak rendelkezésre a telepen nyáron, és azóta is többször tapasztaltak hiányosságokat, elégtelen készenlétet e téren.

Az ügyben több vizsgálat is indult már a katasztrófavédelem és a megyei kormányhivatal környezetvédelmi ügyekben illetékes osztálya részéről. A kormányhivatal tájékoztatta a JTV-t arról, hogy kötelezte a céget a hulladéklerakó folyamatos, napi takarására, a domb rézsűinek megfelelő kialakítására, intézkedési terv készítésére és bírság megfizetésére is. Ezeket a hatóság ki is kényszeríti, tájékoztatott a kormányhivatal.

A Rekultív Kft. a Kisalföld című megyei napilapban ígéretet tett a helyzet gyors javítására. Kiemelték, ennek érdekében vezetői szintű személycserék is történtek, fejlesztési terveket készítettek. Jánossomorja önkormányzata is folyamatosan segítette az oltást és köszönetet mondott minden részt vevő tűzoltónak az áldozatos munkáért. A város folyamatos kapcsolatot tart a katasztrófavédelemmel és előrelépéseket is szorgalmaz a helyzet rendezéséért.

JTV

Nyugalmazott köztisztviselők találkozója

A polgármesteri hivatal nyugalmazott dolgozói találkoztak pénteken újra, hogy egy kellemes vacsorán idézhessék fel a múltat. A találkozót maguk a nyugdíjasok kezdeményezték és szervezték meg, hiszen vannak, akik kevesebbet találkozhatnak ma már egykori kollégáikkal. Az estere ellátogatott Póczáné Dr. Kovács Zsuzsanna, városunk korábbi, ma már távol élő jegyzője is. Jánossomorján számos cég fogja össze nyugdíjasait évi rendszeres programokkal, de több példa van arra is, hogy a korábbi dolgozók maguk szerveznek rendszeres találkozókat kollégáikkal, így az egykori pedagógusok és most már a hivatal nyugalmazott munkatársai is.

 

 

JTV

 

 

Fásítás nagy forrásból

240 fát ültet Jánossomorja, ez az eddigi legnagyobb faültetési akció a városban. Közel százzal több növényt helyeznek el most, mint a korábbi években, összesen 9 millió forintos keretösszegből. A város 9 utcájában teljes fasorokat telepítenek, 10 helyen pedig pótlások történnek.

A nemrég megnyitott új lakóövezet fásítására több mint 3 milliót fordít a város. A fafajták kiválasztását alapos szakmai munka előzte meg. A munkát végző városüzemeltető fő célja, hogy egységes fasorok alakuljanak ki, amik nem veszélyeztetik a közműveket sem.

A Szent István utcában a meglévő hársfasort folytatják, a lakókkal egyeztetve több helyen kikerülnek a sövények és nagyobb csemetéket ültetnek a főút mellé. De a Halomalja, a Felsőlókert, a Fehérkereszt, az Újerdő, Liget utcákban és Hanságliget városrészen is megkezdték a telepítést.

Az öntözésre is nagy figyelmet szán a város, de örömmel veszik, ahol a lakók maguk is gondozzák az elültetett fákat, amire sok példa akad a városban. A városüzemeltető hangsúlyozta, egy nagy fa egy év alatt több oxigént termel, mint amennyit egy ember elhasznál. Árnyéka, párologtatása, pormegkötő képessége pedig szintén hasznossá teszi.

 

JTV

A közelítő tél

A tél legfontosabb veszélyhelyzeteit és a védekezés, a megelőzés teendőit tárgyalták meg azok a szervezetek, akik aktív részt vállalnak minden éven Jánossomorja téli védekezésében.

A város téli védekezési rendszere több területre terjed ki és már több éve hasznosan működik. Most az előző évek tapasztalatait is igyekeztek beépíteni az idei tervekbe a tagok. Jánossomorján közel 10 szervezet működik együtt ilyenkor, köztük a rendőrőrs, a polgárőrség, önkéntes tűzoltóság, a helyi egészségügy, az idős- és hajléktalan-ellátás, az önkormányzat és a városüzemeltető.

A tél legfontosabb kihívásai között szerepel a hajléktalan-ellátás, a rászorulók, idősek fokozott felügyelete, a minősített veszélyhelyzetekben életbe lépő lakosságvédelmi akciók, illetve a közlekedési mentések, hó- és jégmentesítések. Idén ismét szociális tűzifát is biztosít a város a rászorulóknak, de a hagyományos szociális segélyek is a rászorulók rendelkezésére állnak a szokásos módokon.

Az utak és járdák takarítását is fokozott figyelemmel, három saját munkagép és több helyi cég hótakarítójának bevonásával végezhetik. Lőrincz György polgármester hangsúlyozta, a hatékonysághoz a legfontosabb az együttműködők közötti gyors és jó kommunikáció a veszélyhelyzetekben. De sok jó példa akadt tavaly, amikor a lakók saját, felelős hozzáállása is sokat segített a nehéz helyzetek, veszélyek megelőzésében, amire most is kéri a polgárokat Jánossomorja.

 

JTV

 

Tánc az asztal körül

Egy asztal kapta a főszerepet az idei néptáncgálán. A paraszti családi élet központja az asztal volt, ami sok szerepet töltött be, volt szószék, oltár vagy ravatal. Ezekből villantott fel egy-egy pillanatot az Örökség Kulturális Egyesület hagyományos néptáncgálája múlt szombaton a művelődési házban.

A keretbe szervezett előadáson az asztal hol a beszélgetések tere volt, hol esküvői oltár, tánctér vagy akár rögtönzött ravatal. Tutajokon ide érkező német telepeseket is láthattuk, akik a Mosoni-síkig eveztek, a tutajokból pedig a házak tetejét, bútorzatát készítették el. De táncaikat is megmutatta a közönségnek a jánossomorjai tánccsoport. A színpadon az asztal ravatallá is vált, ez persze egy vidám rábaközi koreográfia része volt, amit a helyi csoport és a Búzavirág népdalkör hozott a közönségnek.

Vendégek is érkeztek, mint az már hagyomány a gálán. Elsőként a mosonmagyaróvári gyereknéptánc-csoportot, a Csalogatót láthattuk, akik nemcsak egyedül, de a szüleikkel is felléptek, akik maguk is tánccsoportot alakítottak a gyerekektől megihletve, Eszencia néven. A Kapuvár Néptáncegyüttes koreográfiája a gála egyik csúcspontja volt, itt egy rábaközi lakodalmat láthatott a közönség.  A gazdag Kapuvár-környéki tánchagyományokat őrző együttes széles utánpótlásra épül, a környéken közel 500 fiatal táncol az ottani művészeti iskolai keretei között. A csoport most járt először városunkban.

A jánossomorjai egyesület legnagyobb örömére két év kényszerszünet után most újra helyi gyermekcsoport is fellépett a gálán. Ők két hónap gyakorlás után vállalták a fellépést, amivel osztatlan sikert arattak. A tehetséges fiatal mosonmagyaróvári énekes, Hegedüs Bori és édesapja moldvai népdalokat hoztak a közönségnek. A gálát a helyi táncosok moldvai koreográfiája zárta. Az előadás végén ismét főszerepet kapott az asztal, mint a generációkat összekötő kapocs. Az esten a Kislaptáros zenekar és a pozsonyi Cseh Tamás Band muzsikált kiválóan. A táncosok és a közönség sem fáradt el az előadásban vagy a tapsolásban: Az estet a barátokkal, vendégekkel közös mulatság zárta.

Az Örökség Kulturális Egyesület Tititá Néptánccsoportja számára a gála az éves munka csúcspontja. Nemcsak egy-egy táncuk, eddigi munkájuk bemutatása miatt fontos ez a csoportnak, hanem azért is, mert mindig színvonalas vendégprodukciókat is invitálnak is, a barátság mellett főként azért, hogy minél magasabb szintű táncokat láthassunk a helyi közönség.

Molnár Tamás elnök elmondta, gyűjtőcsoport a Tititá, sokan járnak ide a környékről is, hiszen itt nem követelmény, hogy valaki már kisgyerek korától elsajátítsa a néptáncot. A csoport a néptánc szeretetéről szól. Az egyesület idén és tavaly is sikerrel pályázott a Csoóri-programban, de az önkormányzat pályázatán is rendszeresen szerepelnek. Mindezt a táncok elsajátítására, ismeretek mélyítésére és a ruhatár bővítésére fordítják, távlatokban pedig a város népi kulturális életének gazdagítására.

A táncgála közönségnek kiosztott Műsortükrében nemcsak az előadásról olvashatott a néző. Az asztalhoz kapcsolódó karácsonyi hagyományok közül pár, egykor Pusztasomorján felgyűjtöttet is bemutatott az egyesület.

 

JTV

Kalandozások a hangok világában

Izgalmas, mesébe ágyazott koncerttel kezdődött a Filharmónia bérletes sorozat idei évada. A minőségi komolyzene diákokkal való megismertetését célzó sorozat még két koncertet tartogat a közönségnek.

Az In Medias Brass fúvós kvintett koncertjével indult a több évtizedes múltra visszatekintő Filharmónia bérletes koncertsorozat újabb évada Jánossomorján, múlt kedden. A zenekar egy mesébe történetében ágyazva mutatta be a fúvós hangszereket is az iskolás nézőközönségnek. A zenekar jórészt zenetanár apukákból áll, így maguk is szívesen és értőn játszanak a fiatal közönségnek. A kvintet 2010-ben alakult, a tagok egyénileg és zenekarra is, számos nemzetközi versenyen értek el kimagasló eredményeket, így a gyerekek most túlzás nélkül világszínvonalú fúvós muzsikát hallhattak. Ez a koncertet szervező Filharmónia célja is, akik kiváló és neves előadókat kérnek fel a gyerekbarát, a zenei érdeklődést felkelőt előadásokra, amikben mindig becsempésznek egy kis érdekes tanulnivalót is.

Még két előadás vár ránk az idei tanévben. Legközelebb tavasszal Várnagy Andrea zongoraművész a kislányával játszik majd négykezeseket, versekkel egybefűzve. Majd a Swing a’la Django zenekar balkáni népzenével ötvözött swingeket játszik, a neves belga gitáros, Django Reinhardt szellemisége mentén.

A bérletes sorozat a helyi művészeti iskola és az általános iskolai diákságát célozza meg, de mindig akadnak felnőtt nézők is a kora délutáni időpont ellenére is. A sorozat jánossomorjai állomását az önkormányzat is támogatja.

JTV