58 millió forintot osztottak el több fejlesztésre, beruházásra Jánossomorján. Többletforrások jutnak sok fontos ügyre, így az utak javítására is, amire így idén rekordösszeget, több mint 60 milliót költhet a város. A múlt szerdai testületi ülés és közmeghallgatás kiemelt témája volt, hogy jó pár területre többet szánhat az önkormányzat. A 2016-os maradvány közel 96 millió forintot tesz ki, ezt a polgármester javaslatára nem a tartalék-alapba helyezik, hanem elosztják, és fejlesztésekre fordítanak belőlük. A maradvány egy részét a város fejlődése számára fontos célok között osztják el, hogy ezzel is felgyorsítsák az elindult programokat, mondta a javaslattevő polgármester, Lőrincz György. Eddig 111 milliós volt a tartalék, most ebből 58 milliót osztottak el, a tartalék még így is 53 milliós maradt. Az amúgy is rekord magas, 47 milliós idei útfelújítási keretet megtoldották 15 millióval, így 62 milliósra hizlalták. Ez azt jelenti, hogy a jövőre tervezett útszakaszok egyikét is felújíthatja idén Jánossomorja. A városi ingatlanok felújítására is további 15 milliót költenek. Gyalogátkelők létesítésére a négy helyett hét milliót fordíthatunk, a munka azonban nagyon drága, így vélhetően kettő átkelőt remélhetünk.

A járdaépítési programot is megtoldották 2,5 millió forinttal, így a tavalyival megegyezően 16,5 millió jut a járdákra idén. A temetőkre is másfél millióval több, 5,6 millió forint jut idén. A temetők felújítása mellett akár négy kamerával is bővülhet idén a városi térfigyelő rendszer. Fásításra is egy millióval több, összesen három millió forint jut. Az ülésen és a közmeghallgatáson is megemlékeztek a 80 éves Hármashalomról, aminek egy közel 6 millió forintos rekonstrukcióját is szeretné megvalósítani, pályázati támogatást is felhasználva a város.

Mobil wc-k kerülhetnek három játszótérre, megújítják a városi Útikalauz turisztikai kiadványt, elkezdődik a közvilágítás kiépítése a Kereszt utca és a Móricz utca összekötő szakaszára. De bővítik a VÜMESZ gépparkját a hatékony, és rendezett városkép érdekében és a kavicsos utak tartósabb, murvás burkolattal való megújítására is fordítanak, utóbbira 4 millió forintot.

De a közmeghallgatáson a tavalyi év legfontosabb eredményeiről és az idei terveiről is szó esett. Lőrincz György felhívta a figyelmet arra, hogy a város a pályázatok terén soha nem látott sikereket ért el az elmúlt egy évben, 584 millió forinthoz jutott. Ez az összeg többek között a belterületi kerékpárutat magában foglalja. Ez köszönhető a tervszerű munkának, és az alkalmazott pályázati referensnek, aki a kisebb pályázatokat maga készíti el, a nagyobb lélegzetűeknél pedig tevékenyen részt vesz az előkészítésben és a lebonyolításokban is.

A polgármester tájékoztatott arról, hogy a tankerület pályázatot nyújtott be a Klafszky iskola részleges felújítására, 100 millió forint értékben. Mint mondta, az állam szakértői szerint ennyiből elfogadható állapotba hozható az iskola. Ehhez a közmeghallgatáson aggodalom is társult, mivel a város korábbi vizsgálat 400 milliót talált szükségesnek az iskola felújítására.  A hozzászólók között voltak még, akik egy-egy út elhanyagoltságára hívták fel a figyelmet, de voltak, akik a város fejlődési irányait támogatni érkeztek. A közmeghallgatás végén a polgármester kiemelte a lakosság és az önkormányzat együttműködésének fontosságát, nem az ellentétek szításával, hanem az összefogással és a megbeszéléssel lehet előre jutni, fogalmazott.