EURÓPAIMOBILITÁSIHÉT

KÖZÖS ÚT, KÖZÖS JÖVŐ

 

2017-ben Jánossomorja ismét pályázott az Európai Mobilitási Hét illetve Autómentes Nap rendezvény támogatására.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően 376.254 Ft támogatást nyert önkormányzatunk. Tavaly a Társaskör pályázott, idén ennek adminisztartív feladatát átvállalta az öbkormányzat, de a szervezésben és a  megvalósításban most is teljes mellszélességgel  részt vett a Társaskör.

A pályázat feltétele volt, hogy a település regisztrálja magát az Európai Mobilitási Hét nemzetközi honlapján (mobolityweek.eu) (http://www.mobilityweek.eu/2017-participants/?year=2017&country=HU).  Itt a kb. 200 magyarországi és 7 GYMS megyei települések  között szerepel Jánossomorja.

Feltétel volt továbbá a KARTA 2017 aláírása.

Az Európai  Mobilitási Héthez társulva Jánossomorján több tevékenység valósult meg. A könyvtárban amúgy is sűrű és rendkívül gazdag, a testvértelepülési programokhoz, vagy a most zajló könyvtári héthez kapcsolódó rendezvények mellett a „tiszta, közösségi és intelligens mobilitás” témáját  figyelembe vevő, tudás-élmény alapú vetélkedő is játszódott.

Idén az Autómentes Naphoz és a mobilitási héthez kapcsolódva zajlott le a Fut a város rendezvény és a bringaverseny. Ennek köszönhetően számos utca volt lezárva a városban, ami csak a sportolásnak és a szabadidőnek adott teret.

Önkormányzatunk olyan tartós intézkedést is hozott, ami hozzájárul a személygépkocsikról a környezetbarát közlekedésre való  áttéréshez, ezzel kapcsolódva a mobilitási hét szellemiségéhez is. Nos, városunk idén a Területi Opertív Program keretében a belterületi kerékpárút kialakítására nyert 348 millió forintot. A projekt előkészítése megkezdődött, és szeptemberben elkészült az ún. Kerékpárforgalmi Hálózati Terv, ami már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  Kerékpáros Koordinációs Főosztályánál is járt tervzsűrizésen.