Az Örökség Kulturális Egyesület nemcsak a népi kultúra terén ért el kiemelkedő eredményeket, de a város arculatát is megváltoztatta. Az andaui Gruber-testvérek pedig évek óta elősegítik Andau és Jánossomorja kapcsolatát. A helyi kultúra kiemelkedő alakjait díjazta Jánossomorja vasárnap este, a Magyar Kultúra Napján.

A magyar és a helyi kultúra értékeiről beszélt a magyar kultúra napján Wittmann Elekné, a jánossomorja kultúrájáért díj tavalyi kitüntetettje. Az ünnepi műsorban pedig a Tititá Néptánccsoport tánckoreográfiáit láthattuk. Erre az alkalomra a táncosok az iskola énekkarának tehetséges népdalénekeseivel is kiegészültek. A táncosokat aztán nem is engedték le a színpadról a díjat odaítélő Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány tagjai: Idén ugyanis ők nyerték el a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat.

„Célunk bemutatni, mi a néptánc, a népi kultúra, milyen az, amikor a néptánc egy közösséget szervez, és mi az a jókedv… Mi ezt elhoztuk Jánossomorjára, és nagyon remélem, hogy minél több embernek át tudjuk mindezt adni.” Ezt Molnár Tamás, az egyesület vezetője nyilatkozta éppen tíz éve, 2007 áprilisában a JTV-nek. A tánccsoport tíz éve a jó kedvet és a közösséget tűzte ki célul, mára úgy érzik ez sikerült, mondta el Molnár Tamás. A tíz évvel ezelőtti fellépés után hamarosan tánccsoporttá, majd kulturális egyesületté vált a társaság. Mára közel 80 tagot számlálnak, de száznál is több azon jánossomorjaiak száma, akik kipróbálták a néptáncot már, és több száz azoké, akik megszerették. Számos programot indítottak útjára, sok helyi hagyomány, emlék megőrzésében, felkutatásában jártak élen. Kezdeményezésükre már várja a látogatókat a Sós Antal Közösségi Ház. – „A csoport tagjai egy szellemiséget honosítottak meg Jánossomorján. Egy népi kultúrán alapuló, egyszerre nemzeti és sok-nemzetiségi, magyar és jánossomorjai, személyes és közösségi szellemiséget. A modern és a régi Jánossomorja is sokat köszönhet ezeknek az embereknek.”- mondta el Hauptmann Tamás, a kuratórium tagja. A díjat Molnár Tamás vezető és neje vette át. Az egyesület elnöke köszönetet mondott az önkormányzatnak, a tagságnak és a közönségnek is.

 

Építőkövek

A Jánossomorja Építőköve Díjat idén egy testvérpárnak adták át: Az andaui, magyar származású Ottó és Paul Gruber évek óta motorjai az Andau és Jánossomorja közötti kapcsolatnak. A tavaly kezdődött Segítő Kötelék, ’56-os megemlékezés-sorozat kialakításában tevékeny részt vállaltak, Ottó a két település közötti kapcsolatokban, helytörténeti kutatásokban, Paul pedig képzőművészeti alkotásokban nyújtott nagy segítséget. – „A Segítő Kötelék rendezvényeinek egyik leginkább szimbolikus programja az volt, amikor jánossomorjai, andaui és kapuvári gyerekek közösen, három emlékfát ültettek Ottó kezdeményezésére az andaui hídnál. Mégpedig úgy, hogy gyökerük összeérjen, jelképezve azt, hogy a határ menti települések nemcsak történelmükkel kötődnek, de jövőjük is a fiataljaik kapcsolatában nyugszik. Reméljük, a Gruber-testvérpár titkolt célja is egyre inkább megvalósulni látszik: erősödik a két település kapcsolata, főként a gyerekekkel, fiatalokkal.” – hangzott el az indoklásban. A díjazottak meghatódottan köszönték meg az elismeréseket, mint mondták, ez újabb tettekre sarkallja őket.

A kitüntetetteknek sokan gratuláltak az ünnepség utáni fogadáson. Lőrincz György polgármester is köszöntötte őket és a közönséget is. Jánossomorja kulturális életének elismeréseit hagyományosan a Magyar Kultúra Napján adja át a város és a közalapítvány. Azon a napon, amelyen 1823-ban Kölcsey Ferenc befejezte a Himnusz kéziratát.

 

JTV – HT
2017.01.22.